Hur man väljer det bästa WordPress temat för SEO

Ta reda på vilka WordPress-teman som är bäst för SEO. Lär dig hur ett SEO-vänligt tema kan hjälpa till att förbättra din webbplats ranking på SERP.

Ditt WordPress-tema kapslar in ditt varumärke och hjälper till att ge en bra användarupplevelse. Men folk glömmer ofta bort sökmotoroptimeringsaspekten av det.

Ett WordPress-tema som inte är SEO-vänligt (eller ännu värre, är uppsvällt och långsamt) kan vara ett verkligt hinder i den hårt konkurrensutsatta striden att landa överst på sökmotorernas resultatsidor (SERP).

Och eftersom högre ranking kan generera mer organisk trafik, potentiella kunder och intäkter – är detta ett element du verkligen vill få rätt.

I den här guiden får du lära dig vad ett SEO-vänligt tema är, vad du bör tänka på när du väljer ett och vilka fem WordPress-teman som är bäst för SEO.

WordPress och SEO

Grunderna i ett sökvänligt WordPress-tema

Ett WordPress-tema byggt med sökmotoroptimering i åtanke hjälper webbplatser att uppnå bättre ranking på SERP.

Optimerade WordPress-teman är byggda för att lyfta dina SEO-insatser och ge en fantastisk användarupplevelse.

Det finns tusentals teman för WordPress-användare att välja mellan och tusentals fler från tredjepartsleverantörer.

De flesta av dessa teman får din WordPress-webbplats att se fantastisk ut, men en blick under huven kan berätta en annan historia.

Dålig kodning, långsamma laddningshastigheter och brist på plugin-stöd kan gömma sig under en vacker fasad. Alla dessa brister påverkar sökmotorernas ranking.

När du har betydande tekniska SEO-problem kommer Google inte att lita på din webbplats som en branschmyndighet, och du kommer sannolikt att kämpa för att nå första sidan.

Å andra sidan är de bästa WordPress-teman för SEO både fantastiska och optimerade med de senaste SEO-teknikerna i åtanke. De kommer att ha:

  • En responsiv design.
  • Ren kod.
  • Snabba laddningshastigheter.

Och de låter dig optimera din WordPress-webbplats utan ansträngning.

Hur man väljer det bästa WordPress-temat för SEO

Så, hur väljer du ett SEO-vänligt WordPress-tema?

Du ska:

1. Välj ett responsivt tema

Mobila enheter (exklusive surfplattor) står för nästan 60 % av webbvisningarna världen över.

En majoritet av smartphoneanvändare söker upp webbplatser, produkter och relaterat innehåll på sina telefoner. När allt kommer omkring, när du hör om en cool produkt, vill du vanligtvis inte vänta tills du är hemma för att kolla in den.

SEO-vänliga WordPress-teman har responsiva layouter. En responsiv WordPress-webbplats anpassar sig enkelt till olika skärmstorlekar på olika enheter.

På så sätt möts mobilshoppare inte med en dåligt anpassad e-handelshemsida när de klickar sig vidare.

Google föredrar mobilanpassade webbplatser och erbjuder ett verktyg där du kan testa hur din webbplats går och presterar på olika enheter.

2. Välj ett tema som stöder de flesta plugins

WordPress-plugins hjälper till att låsa upp din webbplatss verkliga potential med ytterligare funktioner för både användare och webbplatsägare.

WooCommerce, Jetpack, Akismet och Google Analytics är populära plugins. Du kan också ladda ner de bästa SEO-plugins för att göra optimering enklare.

WordPress-temat du väljer bör stödja populära plugins, särskilt de du använder regelbundet.

W3 Super Cache är ett exempel på ett plugin som alltid är aktivt eftersom det upprätthåller optimal sidhastighet. Du vill inte att det ska misslyckas eftersom du bytte teman.

3. Välj ett tema med ren kod

Din webbplats består av kod. Om koden är dåligt skriven kan det påverka din webbplats säkerhet, hastighet och resurser.

Detsamma gäller WordPress-teman.

De bästa WordPress-temanen för SEO har ren kod som gör dem säkrare och pålitligare, med mindre stilleståndstid.

Ren kod och SEO går hand i hand. Detta beror på att WordPress-teman med ren kod ökar sidladdningshastigheten och SEO-rankningen.

Till exempel snabbar ett optimerat tema med ren kod upp uppdateringar av viktiga SEO-element som meta-, titel- och rubriktaggar. Detta hjälper sökmotorer att:

  • Hitta dessa taggar snabbt.
  • Genomsök din webbplats enkelt.

För att analysera ditt valda WordPress-tema och se till att det har ren kod som överensstämmer med WordPresss standardkodningskonventioner, kan du använda themecheck.info.

Ladda upp ett tema till webbplatsen med hjälp av en zip-fil, och det kommer att utvärdera temat för säkerhet och kodkvalitet.

Observera att gratis WordPress-teman inte har den renaste koden och kan utgöra säkerhetshot, särskilt om utvecklaren kopierar och ändrar kod från en onlinekälla.

4. Välj ett tema som fungerar på flera webbläsare

Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari och Opera är vanliga webbläsare för stationära och mobila enheter, men det finns flera fler. Du behöver inte tillgodose alla, men ditt tema bör fungera i de mest populära webbläsarna.

Ett SEO-vänligt WordPress-tema passar alla populära webbläsare, vilket gör det bekvämt för användare att läsa och dela ditt innehåll, oavsett deras webbläsarval.

Förutom att stödja olika webbläsare, kontrollera versionskompatibilitet. Alla använder inte den senaste webbläsarversionen. Ofta försenas uppdateringar baserat på enheten eller operativsystemet de använder.

Helst bör din webbplats fungera sömlöst med de senaste fem versionerna av de mest populära webbläsarna Windows, iOS, Android och Linux.

Du kan använda verktyg som PowerMapper för att kontrollera webbläsarkompatibilitet.

Utvecklare kan också köra tester manuellt för att fastställa kompatibilitet.

5. Utvärdera Page Builder Plugins noggrant

En sidbyggare är ett WordPress-plugin som gör det enklare att skapa din webbplats layout genom dra-och-släpp-funktioner. Du kan snabbt välja bland färdiga layoutalternativ och dra och släppa elementen för att placera dem där du vill.

Sidbyggare är ett utmärkt alternativ för att enkelt skapa webbplatser, och de flesta premium WordPress-teman erbjuder dem.

Om du är en digital marknadsföringsbyrå som arbetar med flera kunder kan du använda sidbyggare för att snabbt sätta upp flera webbplatser.

Men sidbyggare har några problem.

Sidbyggare genererar mycket kod, och, som tidigare nämnts, är uppblåsta webbplatser långsamma. Detta är dåligt för SEO.

Ännu viktigare, när du skapar en webbplats med hjälp av en sidbyggare och sedan byter teman, kommer layouten – och följaktligen innehållet på den – att kräva flera redigeringar.

Din tekniska och on-page SEO kan påverkas, så se till att ta hänsyn till SEO under en ombyggnad.

Du måste väga fördelarna med dra-och-släpp sidbyggare mot utvecklingsresurserna som krävs för att fixa eventuell uppsvälld kod. Om du bygger webbplatser för kunder måste du spendera resurser för att säkerställa att webbplatserna fungerar bra genom att fixa uppsvälld kod.

6. Välj ett tema som laddas snabbt

Användare har mycket kort uppmärksamhet. Många kommer att lämna om en webbplats tar mer än några sekunder att ladda. Sidhastighet är avgörande för SEO.

Att förbättra sidhastigheten har visat enorma resultat. En studie från NitroPack i samarbete med Google visade att jämfört med en sidladdningshastighet på 2 sekunder, släpper 50 % fler besökare när en sida laddas på 3 sekunder. Och en förbättring på 0,1 sekunder ledde till en ökning med 8,4 % i e-handelskonverteringar.

Det är frestande att välja ett rimligt prissatt tema med en tvättlista med funktioner, som anpassade widgets eller Google Fonts. Men om du faktiskt inte använder dessa funktioner, så saktar de bara ner din webbplats.

Du bör välja ett snabbt, lätt och anpassningsbart WordPress-tema med bara de funktioner du behöver. Alternativt kan du välja SEO-optimerade teman som låter dig inaktivera funktioner du inte använder.

Använd Google Search Console för att ta reda på hur snabb din webbplats är och se om den har blivit långsammare efter att du har installerat ett tema.

7. Välj ett tema som uppdateras regelbundet

Regelbundna temauppdateringar är avgörande för säkerhet och buggfixar. Du vill inte ha ett WordPress-tema som uppdateras en gång om året.

Utvecklare använder uppdateringar för att tillhandahålla de senaste säkerhetskorrigeringarna, fixa buggar, åtgärda kompatibilitetsproblem med de senaste webbläsarna och plugins och rensa upp gammal kod.

Din SEO får en träff när du använder ett föråldrat tema. Om ditt tema inte är kompatibelt med den senaste versionen av Google Chrome kommer det inte att laddas. Du kommer att förlora på den potentiella trafik som genereras av Chrome-användare och ge dina konkurrenter en chans att hoppa över dig.

Föråldrade teman kan också ha begränsad funktionalitet på nyare enheter och webbläsare.

8. Välj ett tema med bra betyg

Det enklaste sättet att identifiera de bästa WordPress-temanen för SEO är att kontrollera användarrecensioner och betyg.

Kolla inte bara recensionerna och vittnesmålen på temats officiella webbplats – kolla efter betyg på tredjepartswebbplatser och sociala medier också.

Användare kanske inte lämnar SEO-fokuserade recensioner, men de kommer ofta att lista saker som ”långsam laddningshastighet” eller ”inte mobilvänlig”. Jämför dessa med din SEO-checklista för att förstå hur användbart och välbyggt temat är.

Jämför vanliga användarproblem med problem som kan påverka din webbplats i allmänhet och undvik dessa teman.

Medan ett litet antal hastighetsrelaterade klagomål i ett hav av positiva recensioner är OK, bör du undvika teman med mestadels dåliga recensioner.

Bästa WordPress-teman för SEO

  • Divi.
  • Astra.
  • Kadence.
  • Hello från Elementor.
  • GeneratePress.

Om du letar efter det bästa WordPress-temat för SEO, så är det här. Låt oss ta en djupare titt på var och en av dem:

wordpress seo

Divi

Divi är ett SEO-optimerat WordPress-tema med ett brett utbud av förbyggda mallar för att passa webbplatser över de flesta nischer, inklusive SEO-byråer och bloggar.

Det låter dig anpassa nästan alla aspekter av din WordPress-webbplats.

Skapat av Elegant Themes, Divi har inbyggd SEO-optimering och uppdateras regelbundet, så att du aldrig behöver oroa dig för kompatibilitet.

Divi

Astra

Astra är ett kraftfullt WordPress-tema med näthinna-färdiga färdiga sidmallar för att passa olika företag.

Dess lätta kod och snabba laddningshastigheter gör det till ett utmärkt alternativ för ett SEO-vänligt WordPress-tema.

Astra stöder populära WordPress-plugins, inklusive Yoast SEO och Allt i ett SEO. Det stöder också dra-och-släpp sidbyggare som WPBakery.

Astra

Kadence

Kadence är ett mångsidigt WordPress-tema som låter dig skapa blixtsnabba webbplatser på några minuter. Den har mallar för varumärken, influencers, småföretag, e-handel och byråer.

Det integreras också med stora plugins, inklusive Elementor, WooCommerce och Beaver Builder.

Kadence är byggd med de bästa SEO-metoderna för uppmärkning och schema och låter dig anpassa varje element på din webbplats – inklusive rubrikstilar, färger och typografi – enkelt.

Kadence

Hello By Elementor

Byggt med mager, icke-påträngande kod, Hello by Elementor är det perfekta WordPress-temat för SEO.

Den är ultralätt, lyhörd och hävdar att den laddar webbplatser på en kvarts sekund. En snabbare webbplats leder till lägre avvisningsfrekvens och nöjdare användare.

Trots sitt fokus på hastighet och användning av minimala resurser erbjuder Hello fortfarande hundratals mallar, massor av anpassningsalternativ och regelbundna uppdateringar. Den har även RTL-stöd.

Hello by Elementor

GeneratePress

Oavsett om du är frilansare, startup eller byrå är GeneratePress ett bra WordPress-tema för SEO.

Det är snabbt, lätt och lättillgängligt. Den kostnadsfria versionen av temat är fokuserad på hastighet och prestanda, som är viktiga SEO-element.

Uppgradering till Premium-versionen ger dig tillgång till GeneratePress block-stil webbplatsbyggare (så att du aldrig behöver lära dig en rad kod), professionellt designade startwebbplatser och anpassningskontroller.

GeneratePress

Slutliga tankar: Hur man väljer det bästa SEO-optimerade WordPress-temat

WordPress-teman är ett bra sätt att piffa upp din webbplats, men de bör inte hindra dina SEO-ansträngningar. Låt inte den överväldigande mängden temaalternativ skrämma dig till att snabbt välja ett och lösa.

Behåll i stället ditt humör och välj ett SEO-optimerat WordPress-tema efter att ha gjort din research.

Om du behöver mer hjälp med WordPress SEO läs detta eller kontakta oss.

SEO är en strategi för att förbättra din webbplats synlighet i sökmotorresultat, dvs. på Google. Med SEO kan du öka din online-närvaro och nå ut till potentiella kunder när de söker efter produkter eller tjänster som du erbjuder.

Låt oss hjälpa dig med att skaffa fler kunder till ditt företag!

Vårt uppdrag är leverera minnesvärd marknadsföring som skapar effektiva resultat. Vi är din externa marknadsavdelning. Låt oss sköta din marknadsföring så att du och ditt team kan fokusera på att bli bäst på det ni gör i kärnverksamheten. 

Behöver du hjälp med WordPress?

Kontakta oss så hjälper vi dig mer än gärna!

Fyll i kontaktformuläret idag och bli kontaktad inom 24 timmar. Vi erbjuder:

  • En kostnadsfri konsultation
  • Innovativa idéer för att nå och engagera dina kunder
  • Praktiska lösningar som driver synlighet och tillväxt

Låt oss ta hand om marknadsföringen, så att du kan fokusera på det du gör bäst – att driva ditt företag.
Vi ser fram emot att höra från dig!

Påbörja din framgångshistoria med oss!

Kostnadsfri site audit – webbanalys av din hemsida

(värde 20 000 kr)

I den kostnadsfria analysrapporten ingår:

  • teknisk SEO analys (hemsidans prestanda och andra tekniska aspekter),
  • sökordsanalys av 10 viktigaste sökord,
  • konkurrentanalys där vi identifierar hemsidor som är direkta konkurrenter till din hemsida,
  • analys av backlinks profil (off-page SEO aspekter),
  • rekommendationer på kort respektive lång sikt,
  • samt ett möte där vi går igenom rapporten tillsammans (vi förklarar insikter från rapporten och besvarar dina frågor).

Site audit utgör grunden för en avancerad webbanalys.

Vänligen fyll i namnet på hemsidan som du vill att vi analyserar för dig kostnadsfritt, samt e-post där du vill få rapporten skickad.

Bild av Mishel Grujicic

Mishel Grujicic

Expert inom SEO (sökmotoroptimering), samt Google Ads och Meta Ads (Facebook och IG). Arbetar även med webbutveckling, content marketing och strategisk marknadsföring.

Dela den här artikel på: