Hur man skapar SMART SEO-mål (med exempel)
SEO blir svårare. Det är dags att bli SMARTare. Lär dig hur att sätta SMARTa mål kan driva din SEO-strategi framåt.
Som alla strävanden fungerar SEO bäst med tydligt definierade och formulerade mål.
Om du bara sätter vaga SEO-mål som ”få fler leads” eller ”få mer trafik”, kommer du att sakna fokus och riktning.
Vaga mål ger inte en karta framåt och matar in bortkastad tid och generalistiskt SEO-arbete som inte kommer att hjälpa ditt uppdrag.
Den här artikeln kommer att ge en översikt över varför det är viktigt att sätta specifika mål och hur det hjälper dig att driva framåt och styra dina SEO-ansträngningar.
Varför mål spelar roll
Ett mål ger dig ett mål att sikta på, vägledande för din SEO-strategi. Det är också ett sätt att granska om din SEO-plans strategiska tillvägagångssätt och åtgärder tjänar dina mål.
Mål hjälper dig också att mäta dina framsteg, vilket inom SEO är avgörande. Du kanske inte gör några framsteg, vilket innebär att du måste ändra din taktik eller uppdatera dina mål.
På samma sätt ger framsteg mot ett mål dig en känsla av prestation och motivation som kan hjälpa dig att fortsätta driva på när SEO ibland kan kännas överväldigande.
Vilka är SEO-målen?
SEO-mål syftar till att utveckla din SEO och stödja dina bredare marknadsförings- och affärsmål. Vanligtvis kommer du att rikta in dig på medvetenhet och engagemang hos potentiella kunder på sökmotorer.
När du vill förbättra din SEO kommer du att titta på rankningar, visningar, klickfrekvenser, klick och det efterföljande engagemanget för den trafiken. Du kan också överväga aspekter som storleken på en möjlighet (sökordsvolym och visningar).
Att skapa praktiska mål är det första steget i att skapa en SEO-strategi och bör överväga följande fem steg:
- Specifika: Målet måste vara tydligt definierat så att det kan mätas.
- Mätbara: Mål måste vara kvantifierbara så att du kan spåra framsteg.
- Uppnåeligt:
Målen bör vara realistiska inom dina resurser. - Relevant: Mål bör kartläggas till högre affärs- och marknadsföringsmål.
- Tidsbestämd: Mål måste beakta tid för att underlätta mätningen.
Lyckligtvis, eftersom detta är marknadsföring, finns det ett praktiskt minnesmärke som hjälper oss att komma ihåg dessa kritiska faktorer i praktisk SEO-målsättning: SMARTA mål.
SMARTA mål för SEO
Ramverket för SMART-mål är inte nytt. Det används flitigt inom projektledning, personlig utveckling och psykologi.
Jag tror på att använda beprövade marknadsföringskoncept inom vårt SEO-arbete. Att korsa dina SEO-kunskaper med dessa stridstestade marknadsföringskoncept kan ofta leda till prestanda.
Vi har sett på vår byrå att det är ett smart drag att använda SMART-mål för SEO.
Låt oss titta på hur stadierna bryts ner och exempel på hur du kan skapa dina egna SMART SEO-mål.
S: Specifik
Specificitet är det första steget mot att skapa handlingsbara SEO-mål.
Som ett exempel är bättre ranking inte ett specifikt mål. Placering bland de tre bästa resultaten för sökord X nationellt är ett specifikt mål.
Ett bredare men specifikt mål kan också vara att förbättra den organiska trafiken med 25 %, men när du blir mindre specifik måste du också tänka kritiskt på hur du ska uppnå detta och ange detta i ditt mål.
Frågor att ställa dig själv eller ditt team inkluderar:
- Vad försöker vi uppnå?
- Hur hjälper detta oss att uppnå våra marknadsföringsmål?
- Vad behöver vi göra för att uppnå detta?
Sedan gör du detta mål mer specifikt:
- ”Förbättra den organiska trafiken med 25 % genom att förbättra rankingen för alla våra kommersiella sökord på våra kategorisidor.”
Det är också användbart för att säkerställa att du bygger ditt specifika mål ovanpå tydligt definierade affärs- och marknadsföringsmål. Detta ger en hierarkisk uppsättning mål så att du kan ifrågasätta om detta SEO-mål hjälper dig att uppnå dina marknadsföringsmål.
Dina mål bör vara kristallklara och kopplade till våra affärsmål så att alla från styrelserummet till marknadsavdelningen förstår hur framgång ser ut.
M: Mätbar
För att förstå om du gör framsteg mot ett mål och om det målet verkligen hjälper dig att uppnå de underliggande målen, måste vi göra målet mätbart.
Lyckligtvis har vi med SEO massor av kontaktpunkter vi kan använda för att spåra framgång.
Det finns många SEO-KPI:er, och rätt mätvärden beror på dina mål, men följande bör hjälpa dig att komma igång.
SEO-mått
- Rank för huvudkonverterande sökord (lokalt/organiskt).
- Rank för sekundära benchmark-sökord (lokalt/organiskt).
- Organiska klick (Search Console).
- Organiska visningar (Search Console).
- Organisk CTR (Search Console).
- Organisk genomsnittlig position (Search Console).
- Förtroende och citeringsbalans.
Länkbyggnadsmått
- Totalt byggda länkar.
- Antal länkar från myndigheters webbplatser.
- Antal länkar från relevanta webbplatser.
- SEO Tool Domän och sidmått.
Verkliga mätvärden
- Ökning av organisk trafik.
- Öka antalet sidor på webbplatsen som genererar trafik.
- Ökning av söktrafik utan varumärke.
- Procentuell ökning av organiska konverteringar.
- Organiska visningar (Search Console).
Kom bara ihåg att identifiera mätvärden som hjälper dig att spåra framsteg och inte bara slutmålet så att du kan identifiera om din taktik fungerar!
A: Achievable (Uppnåeligt)
När det kommer till SEO, hur realistiskt och uppnåeligt ditt mål är kräver en del själsrannsakan och hårda sanningar.
Vi vill inte sikta för lågt; mål ska vara aggressiva. Vi måste dock se till att våra mål är realistiska inom dina resurser (pengar, arbetskraft etc) och en ibland hård sökverklighet.
Ett användbart jobb här är att söka efter dina nyckelord och ägna stor uppmärksamhet åt sökresultaten. Vad ser du? Vem rankar? Vilka typer av resultat finns det? Var finns möjligheterna? Vad kan du göra bättre?
När det gäller att avgöra vad som är möjligt är detta inte alltid lätt i sig. Vi skulle kunna titta på typiska SEO-mått från tredjepartsverktyg, och det har sin plats, men jag skulle föreslå ett mer nyanserat och kvalitativt tillvägagångssätt. Tänk på konkurrentens SEO-statistik, men fokusera på vad du kan göra bättre.
Om du tittar på ”vad är uppnåeligt” genom linsen ”vad kan du göra bättre” så är din SEO-strategi kvalitetsdriven snarare än måttstyrd.
Detta gör att du kan sätta upp fler spännande mål och arbetar mer med vad Google letar efter (för att leverera bästa möjliga resultat).
Viktiga områden att tänka på här är:
- Kvalitet: Vad kan du göra bättre?
- SEO genomförbarhet: Är du i samma liga som sidan 1-resultaten?
- Situation: Är du i samma liga som de stora spelarna på första sidan?
- Resurser: Har du resurser för att nå dessa mål?
Ibland kommer du inte att utvecklas som du hade hoppats. Detta är oundvikligt, och det är lika viktigt, kanske ännu viktigare, att förstå när du inte gör framsteg så att du kan anpassa din strategi därefter.
I slutändan föds de bästa SEO-målen aldrig helt formade; de växer och utvecklas över tid när du riktar in dig på dem och utvecklar ditt förhållningssätt.
R: Relevant
Det är väldigt lätt att man jagar fel mål.
Det finns två sätt att säkerställa att ett SEO-mål verkligen är relevant:
- Förklara hur detta SEO-mål hjälper dig att uppnå dina övergripande marknadsföringsmål.
- Korsreferens detta med konverteringsdata från betald sökning.
Du funderar på att komma på detta ur ett sunt förnuftsperspektiv för att förklara teorin och sedan backa upp det med data där det är möjligt.
Genom att bevisa från två håll bidrar du till att säkerställa att detta är ett verkligt relevant mål som hjälper dig att driva din marknadsföring framåt.
Du vill sluta med ett uttalande i stil med:
- ”Vi vill ranka för [x] för att förbättra vår synlighet och trafik från kunder som söker efter ett [x]. Detta kommer att hjälpa oss att skapa mer lokal medvetenhet och leda till fler förfrågningar och försäljning. Data om betald sökning visar att detta sökord har en konverteringsfrekvens på 10 % så vi vet att denna trafik är mycket värdefull och kommer att leda till potentiella kunder och försäljning.”
I slutändan, med relevans, kontrollerar du bara snabbt att detta är en förnuftig användning av dina resurser och ansluter till det övergripande uppdraget.
T: Tidsbestämd
Alla mål måste ha ett måldatum för att uppnå. Om du inte har den deadline vet du inte när du ska ge upp eller bedöma framstegen.
SEO skiljer sig från de flesta marknadsföringstaktik eftersom det kan ta längre tid att uppnå. Därför kanske vi inte ser några faktiska svåra resultat (försäljning eller potentiella kunder).
Så att införa tidsbundna mål för SEO, tillsammans med milstolpar som visar framsteg, är viktigt för att veta att du inte jagar regnbågar och saker går i rätt riktning.
Att bestämma hur lång tid SEO kommer att ta är inte lätt, så istället för att sträva efter perfektion, gör ditt bästa och se över allt eftersom du gör framsteg.
SMARTare SEO mål
För att få SMARTA mål att fungera så bra som möjligt för SEO föreslår jag att ett extra steg är en vanlig ”Recension”. Genom att granska dina framsteg kan du ändra ditt mål baserat på framstegen.
Till exempel, om du är långt ifrån toppositionen och flyttar några utrymmen framåt varje månad, kan du bestämma dig för att detta är för långsamt och inte är i linje med de resultat som behövs inom tre månader.
För att dra nytta av SMARTA mål för SEO, inkludera sedan en vecko- eller månadsgranskning för att säkerställa att du matar tillbaka alla lärdomar i målsättningen.
Använda SMARTA mål för SEO
På min SEO byrå kommer många förfrågningar helt enkelt att ange att de vill rankas #1 för ett givet sökord (eller uppsättning nyckelord). Detta är inget SMART mål.
SMARTA mål måste ange varför det målet kommer att bidra till att uppnå affärs- och marknadsföringsmålen.
Att ha den här konversationen inom ditt företag eller med en byrå är otroligt kraftfullt och hjälper verkligen att gräva i vad dina mål ska vara.
SEO är svårt, så genom att prata igenom mål grundligt tillämpar du kritiskt tänkande på målsättningen för att maximera dina ansträngningar i rätt riktning.
Du bör sluta med ett enkelt uttalande som representerar ditt övergripande SMART-målsätt. Ofta kommer du även att ha uttalanden för de individuella mål som metamålet representerar.
Något som:
- ”Vi vill uppnå leads från organisk sökning med 50 % under 12 månader. Vi kommer att göra detta genom att flytta våra målsökord från positioner 6-10 till positioner 1-5.”
Här är en uppdelning:
- Specifikt: Vi vill öka antalet potentiella kunder från organisk sökning med 50 %.
- Mätbar: Lätt mätbar genom rankningar, organisk trafik och resultat.
- Uppnåeligt:
Vi kan skapa bättre innehåll än vad som för närvarande är nummer ett. - Relevant: Detta kommer att hjälpa oss att öka försäljningen från beprövade sökord.
- Tidslinje: 12 månader ger oss en deadline.
Det här tillvägagångssättet låter dig också göra en enkel situationsanalys och identifiera om delar av din digitala marknadsföringsverktygslåda inte passar jobbet.
Kanske saknar du innehållstillgångar för dina SEO-kampanjer, eller så är din webbplats SEO helt enkelt inte uppringd.
Oavsett frågan, kommer att sätta SMART-mål hjälpa dig att identifiera problem och vässa din SEO och digital marknadsföring under 2025 och framåt.