Google sökningar - antal och statistik

Undrar du hur många Google sökningar per dag det görs över hela världen, och vad är det egentligen människor söker efter, samt vad det kan innebära för ditt bolag? Den senaste statistiken från Statista kommer ge dig en fullständig insyn i den digitala sök världen och förmodligen inte lämna dig likgiltig.

Vi har redan skrivit om att Google är världens största marknadsplats och här kommer några till intressanta fakta som är värda att ta upp som introduktion till statistiken för Google sökningar.

”Googla bara!” Nästan alla av oss har sagt detta till våra vänner, kollegor eller familj en gång i livet. Googles sökmotor svarar på miljarder svar varje dag, som gör Google till världens primära informationskälla.

Google lanserades 1998 av två Stanford Ph.D. studenter, nämligen Larry Page och Sergey Brin, som har lyckats driva bolaget till att vara bland annat den mest använda sökmotorn i världen. Samt mycket mer, men vi håller oss vid sökmotor delen här.

Enligt senaste rapporter så har Google 86,9 miljarder månatliga sökningar, samt används av många företag för att förbättra sin räckvidd till människor över hela världen. Nästan 9 av 10 personer som använder internet är beroende av Google för att hitta olika svar, däribland många köp föregås av just en sökning.

Så låt oss ta en närmare blick på Googles sökstatistik och fakta för att se hur många Google sökningar som görs dagligen.

Nyckelstatistik för Google sökningar

 • 8,5 miljarder Google sökningar görs varje dag med Google över hela världen.
 • Mer än 27 % av Google skrivbordstrafiken kommer från USA.
 • Marknadsandel på hela 86,19 % för Googles sökmotor jämfört med deras konkurrenter.
 • Googles sökmotor har däremot marknadsandel på 95,45 % i Indien.
 • En genomsnittlig person gör 3-4 Google sökningar per dag.
 • 2,65 miljarder människor använder Google Chrome som webbläsare.
 • Google Search Index är världens största bok!

Hur många Google sökningar sker det dagligen?

Enligt den senaste statistiken om sökningar är ungefär hälften av världens befolkning aktiva Google sök användare. De är djupt kopplade till hur Google fungerar på alla plattformar. Experter har sett tillväxten av Google-sökningar med mer än 10 procent per år sedan lanseringen. Men hur många Google sökningar görs det då?

google sökningar
Källa: https://www.statista.com/statistics/1201880/most-visited-websites-worldwide/

1. 8,5 miljarder sökningar görs varje dag med Google

Google lanserades 1998 och under den första perioden var det bara 10 000 sökfrågor dagligen.

Under de kommande 20-22 åren växte antalet dagliga Google sökningar exponentiellt till hela 5,4 miljarder! Det kallar vi för en kolossal ökning.

Enligt den senaste rapporten från Internet Live Stats görs det drygt 100 tusen sökningar per sekund, som innebär ca 360 miljoner sökfrågor per timme, vilket är drygt 8,5 miljarder dagliga Google sökningar. På Internet Live Stats kan du följa den senaste statistiken från internet, där även vilka som är senaste sökningar på Google.

Google har blivit en integrerad del av dagens generation, vilket återspeglas i den betydande Googles sökstatistik. Många företag och varumärken är beroende av Googles sökresultat för att nå fler kunder. Digital marknadsföring har blivit en utmärkt möjlighet för många experter inom sökmotoroptimering som arbetar självständigt eller på ett SEO bolag.

2. Mer än 27 % av Google skrivbordstrafiken kommer från USA

USA dominerar antalet Google sökningar, då amerikaner står för drygt en fjärde del av samtliga skrivbordssökningar på Google, vilket inte är förvånande med tanke på nationens internet mognad.

I framtiden ska man hålla extra koll på Indien, då experter förväntar sig en enorm ökning dem kommande åren.

google seo
Källa: https://www.statista.com/statistics/276737/distribution-of-visitors-to-googlecom-by-country/

3. Marknadsandel på hela 86,19 % för Googles sökmotor jämfört med deras konkurrenter

Googles största konkurrenter gällande sökmotorer är Bing, Yahoo, Baidu och Yandex RU. Alla dessa tillsammans står fortfarande för mer än 5 gånger mindre trafik än Google ensam.

Detta kallas för marknadsdominans. Dock ser man en ökning hos just Bing, som många SEO byråer är vana att förbise när det gäller att synas online.

Arbetar du med digital marknadsföring (SEO och SEM) så ska du definitivt utöver för Google, anpassa ditt innehåll även för Bing sökmotorer.

google sökmotor
Källa: https://www.statista.com/statistics/216573/worldwide-market-share-of-search-engines/

4. Googles sökmotor har däremot marknadsandel på 95,45 % i Indien

Googles sökmotor har mer än 80 procents marknadsandelsdominans i de flesta större länder.

Enligt statistik har Google en marknadsandel på 95,45 procent i Indien och är ledande jämfört med Bing, Yahoo, Baidu och Yandex.

Den har en marknadsandel på 92,58 procent i Brasilien och 91,34 procent i Italien. Och marknadsandelsstatistiken i USA ligger på 82,95 procent.

Ryssland och framförallt har egna sökmotorer som föredras framför Google.

Källa: https://www.statista.com/statistics/220534/googles-share-of-search-market-in-selected-countries/

5. En genomsnittlig person gör 3-4 Google sökningar per dag

Baserat på den genomsnittliga dagliga användningen uppskattas att en person kan använda Google sökning ungefär 120 gånger i månaden. Det innebär i snitt 3 till 4 sökningar per dag.

Google sökningar bygger på en anpassad sökteknik som säkerställer en personlig upplevelse för sina kunder, vilket medför en behaglig användarupplevelse. Google tror att dess avancerade söksystem kommer att säkerställa att människor använder samma sökmotor för sin nästa sökning.

Googles sökalgoritmen använder anonymt lagrade webbläsarcookies för personer som inte har ett Google konto eller för närvarande inte är inloggade.

Det gör att Google kan ge dem bättre sökresultat. För personer som är inloggade på sina Google konton förbereder företaget en specifik profil som kan returnera kundkrävda resultat med hjälp av lagrade detaljer som ålder, kön, sökpreferenser, språk, plats och så vidare. Detta medför att sökningar blir mer relevanta.

Om det är aktiverat hjälper platsfiltret Google att sortera sökresultaten och öka framgångsfrekvensen geografiskt. Alla företag som har fysiska butiker kan dra stora fördelar av Google Företagsprofilen som vi har skrivit om i tidigare blogginlägg.

6. 2,65 miljarder människor använder Google Chrome som webbläsare

Google Chrome har mer än 63 procent av den globala marknaden för webbläsare, gällande alla enhetstyper.

Enligt statistik har Chrome en marknadsandel på 46,3 procent i USA, vilket är lågt jämfört med världsmarknadspriserna. Det kan förklaras även faktumet att många använder Apple produkter som har Safari som standard webbläsare.

Safari ligger på andra plats som den populäraste webbläsaren med en global marknadsandel på 19,37 procent.

Under 2014 fanns det 1,29 miljarder Chrome användare, som har vuxit till 2,65 miljarder år 2021, vilket direkt påverkar hur många Google sökningar det görs dagligen i världen.

sökningar
Källa: https://backlinko.com/chrome-users

7. Google Search Index är världens största bok

Googles sökindex kan betraktas som indexet i en bok. Enligt Googles sökstatistik finns det 30-50 miljarder sidor i Google Index, och intressant nog är ungefär 16-20 procent av de årliga Googles sökresultat nya. Det tyder på en dynamisk process och stark organisk tillväxt.

Det finns ungefär 2 miljarder kodrader skrivna för att skapa Google, och storleksskillnaden förstås när vi jämför den med Microsoft Windows, som har 50 miljoner kodrader. Så när Google sökningar genomförs kan det betraktas som att någon letar efter svaren i världens största bok.

8. Att synas i resultaten för Google sökningar

 • Det första resultat på sidan kommer att få 10 gånger mer organisk trafik än det tionde resultatet på sidan.
 • 12,12 % av Googles sökningar innehåller mer än 6 ord.
 • Googles bästa sökresultat kommer att få 45 % av organiska klick.
 • 46 % av personer som använder Googles sökmotorer letar efter lokal information.
 • Att använda rätt sökord i webbadressen kan ge en 45 % högre klick frekvens.

Google sökningar i Sverige

Mot bakgrund i ovanstående är det inte så svårt att förstå hur enorm affärs potentialen med Google är. Och även att det gäller att synas i toppen annars uteblir trafiken till din hemsida likaså potentiella kunder.

Så hur gör man då för att synas högt i sökresultaten bland de 55 miljoner sökningar som görs på Google i Sverige varje dag?

Svaret är ganska enkelt: Du lägger ned tusentals med timmar på att lära dig allt om SEO eller sökmotorannonsering. Alternativt anlitar du ett SEO företag som gör jobbet åt dig.

Vill du diskutera dessa frågor närmare är du varmt välkommen att fylla i formuläret nedan så reder vi ut alla frågeställningar kring Google och möjligheter den erbjuder för ditt företag att driva lönsamma affärer genom att synas bättre online.

Du kan också passa på att begära en kostnadsfri analys av din hemsida så tar vi kontakt med dig när vi har genomfört analysen.

Vi hjälper dig att synas bättre i resultaten för Google sökningar!

SEO är en strategi för att förbättra din webbplats synlighet i sökmotorresultat, dvs. på Google. Med SEO kan du öka din online-närvaro och nå ut till potentiella kunder när de söker efter produkter eller tjänster som du erbjuder.

Vill du också ranka högt på Google och skaffa fler kunder ?

Kontakta oss så hjälper vi dig !

Kostnadsfri site audit – analys av din hemsida

Vänligen fyll i namnet på hemsidan som du vill att vi analyserar kostnadsfritt, samt e-post för leverans av rapporten.