Google är …
Google är något vi alla känner till. Hur skulle du själv beskriva den enorma sökmotorn och allt därtill? Detta beror ju såklart på hur vi använder de olika tjänsterna som erbjuds, privat eller genom bolag. Jag väljer här att betrakta hela konceptet utifrån affärs perspektivet och därmed som världens största marknadsplats. Varför? Jo för att det görs över 5 miljarder sökningar varje dag, samt ungefär 80% av alla online köp föregås ju av en sökning i sökmotorn. Så affärs potentialen är enorm.
Google i vår vardag
Men för att inte vara alldeles för ensidig, så kommer jag först gå igenom några tjänster som Google erbjuder och som de flesta av oss har använt någon gång om inte regelbundet. Dessa tjänster hjälper oss att förstå andra språk, att hitta runt om i världen, samt erbjuder möjligheter för lärande. Google i vår vardag innebär att vi kan förstå mer, göra mer och lära oss mycket mer.
Just biten med lärande är så fascinerande för mig! För här pratar vi om världens i särklass största informationskälla. Du har ju säkert hört “Om du inte vet, så fråga Google!”. Oavsett tiden på dygnet, platsen på jorden, så länge du är uppkopplad mot internet kan du ta vara på möjligheten att lära dig något via plattformen. Underbart eller hur! Vågar vi påstå att herr Google är kompisen som alltid finns där för oss eller är det att ta i lite för mycket?
Hur som helst, så tror jag att de flesta av oss uppskattar att ha denna virtuella kompis i vår vardag. Låt oss därför gå igenom några användbara tjänster som gör vår vardag till en roligare upplevelse.
Google Translate (Översätt)
Google Translate eller Översätt på svenska är en användbar tjänst för maskinöversättning, där du kan översätta ord och texter till ett annat språk. Tjänsten erbjuder även möjlighet till att översätta en hel hemsida, med en enkel klick. Grymt tycker jag.
Google Översätt kan du även ladda ner som mobilapp. Den bygger på en metod som kallas statistisk maskinöversättning, skapad av Franz-Josef Och, i dag chef för företagets maskinöversättning. Hur ofta använder du denna tjänst? Jag gör det flera gånger i veckan.
Google Maps (kartor)
Google Maps eller Kartor på svenska) är en gratis kartbilds- och satellitfoto tjänst. Dessa kartor och satellitfoton täcker nästan hela jordklotet, samt man kan zooma in och ut för att få rätt så bra uppfattning om området man utforskar.
Sökfältet är här anpassat till att visa resultatet av sökningen genom förslag på platser (företag, orter med mera) på karta och i en lista till vänster om kartan, som ger väldigt bra överblick. När använde du tjänsten senast och vart var du på väg?
Google Scholar
Google Scholar är en tjänst som hjälper dig att söka efter vetenskapliga publikationer och tidskrifter. Du kan även se vilka bibliotek dessa finns tillgängliga på. Tjänsten är även en citeringsdatabas som visar vilka artiklar och böcker som hänvisar till varandra och hur många sådana hänvisningar varje verk har.
Tjänsten går utmärkt att använda när du vill få tag i intressant litteratur eller när du skriver ett akademiskt arbete. Har du använt denna tjänst någon gång?
Google News (Nyheter)
Google News eller Nyheter på svenska, är en nyhetstjänst som automatiskt sammanställer nyhetsartiklar från tusentals nyhetsmedier världen över. Webbplatsen drivs av Googles egna datorprogram och presentationen av nyheterna på Google Nyheters förstasida sker helt automatiskt med hjälp av algoritmer, utan mänsklig inblandning.
Brukar du läsa läsa nyheter som presenteras på världens största marknadsplatsen?
Google i våra yrkesliv
Många av oss är bekanta med produkter som kommer att nämnas i fortsättningen. Vissa dock har kanske aldrig använt dem. Men jag vågar påstå att alla som har ett dator relaterat arbete har suttit minst någon gång i ett webbmöte via Meet. En tjänst som nästan alla känner till, om inte även använder dagligen är tjänsten för e-post, nämligen G-mail.
Våra yrkesliv har blivit rikare tack vare dessa tjänster. Vi kan kommunicera smidigare, skapa och dela dokument, samt ha trevliga online möten, med mycket mer. Nedan har jag listat Google tjänster som är en del av Workspace och som vi alla kan ha nytta utav i våra yrkesliv. Hur bekant är du med dessa och vilka av dessa använder du på daglig basis?
Google Workspace
Workspace handlar om ett paket med verktyg och programvara som används via molnet. Det innehåller populära webbapplikationer, bland annat Gmail, Drive, Meet, Kalender, och Docs. De här produkterna är gratis för konsumenter och kan nyttjas utan begränsningar (utöver lagringsutrymme).
För företag finns det dock affärsspecifika funktioner som egna e-postadresser på din domän (@dittföretag.com), minst 30 GB lagringsutrymme för dokument och e-post samt support via telefon och e-post dygnet runt alla dagar. Som molnlösning har den en annan inriktning än kommersiella produktivitetsprogram och lagrar kundinformation i Googles nätverk av säkra datorhallar som gör det rätt så säkert att använda.
Google G-mail
G-mail är världens populäraste webb-e-tjänsten som används över en miljard människor världen över. Den lanserades 2004 och erbjöd redan då en mycket bättre användarupplevelse och utmanade direkt jätten Microsoft och dess Hotmail som var då den mest utbredda e-post tjänsten.
Genom G-mail erbjuder Google idag världens bästa kommunikationsplattform för att sända och ta emot e-post. Du kan även koppla den till olika CRM system som sänder e-post automatiskt. Detta förutsatt att du har e-post adresser du vill skicka post till. Väldigt användbar funktion för e-post massutskick och mail kampanjer.
Google Drive
Drive kan bäst beskrivas som en plats där du kan skapa, dela, samarbeta och lagra allt ditt arbetsmaterial. Detta kan du göra internt inom organisationen, men du kan även bjuda in personer som är utanför din organisation, exempelvis dina kunder. På sånt sätt skapar ni en gemensam arbetsyta som är tillgänglig 24/7.
Med Google Drive kan du smidigt överföra samtliga typer av filer till molnet, dela dem med andra och komma åt dem från din dator, surfplatta eller smarttelefon, vartsomhelst och närsomhelst. Du kan enkelt synkronisera filer mellan dina datorer och molnet med en skrivbordsapplikation för Mac och PC. Applikationen skapar en mapp på datorn och alla ändringar i filerna synkroniseras via Drive, på webben och på aktuella enheter. Fantastiskt!
Google Dokument
Docs (Dokument) är en kostnadsfri dokumentredigerare i molnet, där du kan redigera dina dokument online. Du erbjuds även att redigera tillsammans med andra i realtid med enkel delning. Du kan även använda kommentarer, förslag och åtgärder för att inte tappa fart.
Du kan även använda hjälpfunktioner som Smartskrivning och därmed skriva snabbare samt med mindre fel i texten. Det ger dig tid och utrymme för kreativitet att flöda så att du kan fokusera på idéer. Dessutom sparar du tid med stavnings- och grammatikförslag, röstinmatning och snabb dokumentöversättning. Allt detta för smidigt skapande och delning av dokument som driver ditt arbete framåt.
Google Kalkylark
Kalkylark är vad vi känner till som Excel sheet, fast i molnet. Du kan skapa en datagrund för ditt kalkylark online, via Drive, med enkel delning och realtidsredigering för hela företaget. Ni arbetar alltid med den senaste versionen, men tack vare att ändringar sparas automatiskt i versionshistoriken kan du alltid ångra ändringar om något blev felräknad eller om fel data importerades.
Google erbjuder integration med många andra program, så du kan exempelvis hämta och analysera data från andra verktyg som du använder. Det kan handla om kunddata från Salesforce eller annan CRM system. Som företagskund kan du även använda kopplade datablad för att analysera miljarder rader av BigQuery-data i Kalkylark – utan att skriva någon kod. Mäktigt!
Google Presentationer
Med hjälp av Google Slides eller Presentationer kan du skapa, presentera och samarbeta i presentationer online i realtid och från samtliga enheter, dator, surfplatta eller din smartphone. Du kan även få åtkomst till, skapa och redigera Presentationer när du är off-line, så att du kan vara produktiv var du än är.
Presentationer kan kopplas till andra applikationer som du uppskattar, vilket sparar tid åt dig. Bädda in diagram från Kalkylark eller svara på kommentarer direkt från Gmail. Du kan till och med söka på webben och Drive efter relevant innehåll och bilder direkt från Presentationer. Sömlösa anslutningar gör Workspace till ett komplett virtuellt kontor som du kan ha med dig överallt!
Google Kalender
Kalender är en webbkalendertjänst som är utformad för att vara integrerad med Gmail, samt även delbar och utformad för grupper. Du kan skapa specifika teamkalendrar och sedan dela dem med alla medarbetare på företaget. Det betyder att du kan dela kalendrar med gruppmedlemmar och andra för att kontrollera tillgänglighet.
Du kan även sammanfoga gruppmedlemmarnas kalendrar i en enda vy för att hitta en tid när alla är tillgängliga. Därefter kan du boka delade rum och resurser. Via Kalender får du även åtkomst till bokade online möten som kan hållas genom Google Meet.
Google Meet
Genom Meet kan du hålla säkra videokonferenser med hela din organisation eller kunder vart de än befinner sig. Användandet av online möten har ökar lavinart under pandemin. Idag är vi således mer vana att ta kundmöten via webben än att träffas i person.
Att hålla sina möten online kan vara mycket mer effektivt, då man spara tid och resurser på resan samt kostnaden för ett mötesrum. Dessutom kan du dela din skärm och ge visuellt stöd till det du pratar om med dina kunder eller kollegor inom organisationen.
Google Business Profile (Google Företagsprofil)
En tjänst som är riktigt grym för lokal närvaro är Google Business Profile (tidigare My Business) eller som den fint heter på svenska Google Företagsprofil. Det handlar om ett online-företagsregister där du kan registrera all information som är relevant till ditt företag. Tjänster är integrerad med Google Sök och Kartor, så att den lämpar sig otroligt bra för både generell- och lokal sökmotoroptimering.
Med hjälp av Google Företagsprofil kan dina kunder kontakta ditt företag genom telefonsamtal och meddelanden, samt skriva recensioner och betygsätta ditt företag. Dessa möjligheter till kommunikation stärker ditt företags online närvaro vilket betyder fler möjligheter till intäkter. Du kan spåra statistik över antal telefonsamtal, webbplatsklick, vägbeskrivningar och bokningar. Varje företag som vill ha stark online närvaro gör rätt i att börja med att sätta upp Google Företagsprofil.
SEO Inc. Sweden älskar Google
Vi på SEO Inc. Sweden arbetar med Google dagligen och vi älskar det vi gör. Med andra ord så älskar vi helt enkelt Google. Vare sig det handlar om att sätta upp företagsprofilen åt våra kunder eller om att göra sökmotoroptimering och driva kampanjer via sökmotorannonsering, så är vi alltid på topp. Varje dag lär vi oss något nytt och ödmjukt erkänner att vi inte kan allt. Däremot blir vi bättre och bättre för varje dag som går och detta speglas i business stats som vi levererar.
Du som vill veta mer om Google som världens största marknadsplats och hur ditt företag kan agera för att ha en relevant digital företagsprofil med stark online närvaro gör helt rätt i att kontakta oss för ett givande möte där värdeskapande för ditt företag står på agendan. Vi ser fram emot att presentera våra kreativa och lönsamma affärslösningar för dig och ditt företag!
Behöver du hjälp med marknadsföring?
Kontakta oss så hjälper vi dig mer än gärna!
Fyll i kontaktformuläret idag och bli kontaktad inom 24 timmar. Vi erbjuder:
- En kostnadsfri konsultation
- Innovativa idéer för att nå och engagera dina kunder
- Praktiska lösningar som driver synlighet och tillväxt
Låt oss ta hand om marknadsföringen, så att du kan fokusera på det du gör bäst – att driva ditt företag.
Vi ser fram emot att höra från dig!
Påbörja din framgångshistoria med oss!
Kostnadsfri site audit – webbanalys av din hemsida
(värde 20 000 kr)
I den kostnadsfria analysrapporten ingår teknisk SEO analys (hemsidans prestanda och andra tekniska aspekter), sökordsanalys av 10 viktigaste sökord, konkurrentanalys där vi identifierar hemsidor som är direkta konkurrenter till din hemsida, analys av backlinks profil (off-page SEO aspekter), rekommendationer på kort respektive lång sikt, samt ett möte där vi går igenom rapporten tillsammans (vi förklarar insikter från rapporten och besvarar dina frågor). Site audit utgör grunden för en avancerad webbanalys.
Vänligen fyll i namnet på hemsidan som du vill att vi analyserar för dig kostnadsfritt, samt e-post där du vill få rapporten skickad.