Hur du optimerar konverteringsfrekvensen för att få fler kunder

Det räcker inte med att endast få trafik till din webbplats – dina besökare behöver vidta åtgärder på webbplatsen. Men det kanske bara krävs några enkla justeringar av din webbplats för att optimera din konverteringsfrekvens.

Just nu finns det mer än 1,1 miljarder webbplatser som är verksamma på internet, fördelade över mer än 271 miljoner unika domäner. Det är ett nästan outgrundligt antal sidor som konkurrerar om en begränsad mängd trafik, visningar och klick.

Om du får din beskärda del av dem, grattis – du är på rätt väg. Men det räcker inte att bara få besökare till din webbplats, särskilt om du driver någon typ av företagsverksamhet.

Nej, du måste konvertera dessa besökare när de hamnar på din webbplats. Och du måste göra detta effektivt.

Ett av de bästa sätten att göra det är att implementera en strategi för konverteringsoptimering (CRO).

Om du gör det här på rätt sätt kommer du inte bara att förbättra kvaliteten på dina potentiella kunder, utan du kommer också att öka intäkterna och sänka dina kundförvärvskostnader. Med andra ord kommer det att hjälpa dig att växa.

I det här avsnittet kommer vi att gräva djupare i CRO, diskutera varför du bör bry dig om det och ge några bästa metoder för att maximera din konverteringsfrekvens.

konverteringsfrekvens

Vad är CRO - Conversion Rate Optimization?

optimering av konverteringsfrekvens

Conversion Rate Optimization är den systematiska processen att öka andelen användare och besökare som vidtar en specifik åtgärd på din webbplats, sociala kanaler eller andra marknadsföringskampanjer online. Termen konverteringsfrekvens kan användas på svenska.

För att framgångsrikt förbättra din konverteringsfrekvens måste du förstå dina användare på djupet. Du måste förstå hur de navigerar på din webbplats, interagerar med ditt innehåll och i slutändan agerar. CRO är en viktig del av både SEO och andra metoder för digital marknadsföring som har i syfte att driva trafik till din hemsida.

Exempel på konverteringar

Konvertetingar kan vara hur många saker som helst, men några av de vanligaste är:

 • Att göra ett köp.
 • Fyller i ett formulär.
 • Anmäl dig till ett nyhetsbrev.
 • Lägga till en produkt i sin kundvagn.
 • Klicka på en länk.
 • Ladda ner ett stycke innehåll.
 • Att förvandla en tillfällig kund till en vanlig kund.

Med andra ord kan en konvertering vara vilken åtgärd en användare utför som resulterar i att du samlar in deras information, gör en försäljning eller på annat sätt får insikt i hur de interagerar med dina kampanjer.

Viktiga fördelar med optimering av konverteringsfrekvens

CRO spelar en stor roll både för övergripande marknadsföring och för SEO arbete. Några av dem viktigaste fördelarna med optimeringen av konverteringsfrekvensen är:

 • Ökat användarengagemang
 • Bättre ROI (avkastning på investering)
 • Värdefulla användarinsikter
 • Förbättrat kundförtroende
 • Skalbarhet

Ökat användarengagemang

Optimering av konverteringsfrekvensen förbättrar hur besökare interagerar med din webbplats och i dina kampanjer, vilket leder till bättre engagemang och i slutändan konverteringar.

En ökning av engagemangsstatistiken kan ge värdefulla insikter om dina kampanjers resultat och vad som lockar användare att vidta åtgärder. Därför är CRO en effektiv element av en digital marknadsstrategi.

Bättre ROI (avkastning på investering)

CRO leder till högre konverteringsfrekvens, vilket innebär att du får mer valuta för dina marknadsföringspengar.

Det låter dig landa fler kunder utan att nödvändigtvis generera mer trafik eller öka din marknadsföringsbudget.

Värdefulla användarinsikter

Processen med CRO kräver att du utvecklar en bättre förståelse för din publik. Och detta förbättrar i sin tur dina övergripande marknadsföringsinsatser och innehåll.

Det hjälper dig att vara bättre förberedd för att nå rätt typer av kunder med rätt meddelanden vid rätt tidpunkt.

Förbättrat kundförtroende

Många konverteringar kräver att användarna uppger sin kontaktinformation (e-postadress, namn, telefonnummer etc.) i utbyte mot innehåll som en e-bok eller information om dina tjänster.

Men innan de är villiga att lämna över sin information måste de lita på din webbplats. CRO hjälper dig att bygga upp kundernas förtroende och lämnar ett positivt intryck på potentiella kunder.

Skalbarhet

Även de största marknaderna har bara en begränsad pool av potentiella kunder som du kan utnyttja – och ju mer specialiserad din nisch är, desto mindre är poolen. CRO låter dig få ut det mesta av din befintliga målgrupp (dvs trafik) för att locka nya kunder.

Genom att förbättra din konverteringsfrekvens kan du skala din verksamhet utan att få slut på potentiella kunder.

Hur du beräknar konverteringsfrekvens

Innan vi kan börja optimera måste vi först diskutera hur vi kommer fram till din konverteringsfrekvens. Oroa dig inte – ingen högre matematik krävs.

Konverteringsfrekvensen beräknas genom att dividera antalet konverteringar med det totala antalet användare eller webbplatsbesökare och sedan multiplicera denna siffra med 100 för att generera en procentandel.

Om din webbplats till exempel genererade 30 kontaktformulär och 1 000 besökare på en månad, skulle din konverteringsfrekvens vara: 30 / 1 000 = 0,03 x 100 = 3 %.

Genom att beräkna din konverteringsfrekvens kan du sätta ett riktmärke för hur din webbsida eller kampanj presterar för närvarande.

Det betyder att du kan jämföra resultaten av alla ändringar du gör och motsvarande resultat du genererar med din ursprungliga konverteringsfrekvens, så att du vet vad som fungerar – och vad som inte fungerar.

Vad anses vara en "bra" konverteringsfrekvens?

Det finns ingen enskild, universell siffra som kvalificerar sig som en ”bra” konverteringsfrekvens. Vad som till och med anses vara en ”genomsnittlig” konverteringsfrekvens varierar mellan branscher, nischer, kampanjer och specifika konverteringsmål.

Beroende på vilken SEO byrå du frågar är dock ett grovt globalt genomsnitt allt från 1-4%.

Detta kanske inte nödvändigtvis är sant för dig. I själva verket är det bästa måttet på vad som anses vara genomsnittligt att beräkna dina tidigare och nuvarande konverteringsfrekvenser och jämföra dem med framtida resultat.

Istället för att vara besatt av vad som anses vara en ”bra” konverteringsfrekvens (de flesta företag publicerar inte denna information i alla fall), är det bättre att du gräver i vad som driver just din målgrupp – och sedan levererar det värde de söker efter.

Hur går optimeringsprocessen av konverteringsfrekvens till?

Optimering av konverteringsfrekvensen är processen att optimera din webbplats, målsida eller marknadsföringskampanj för att förbättra sannolikheten för att en användare ska vidta en önskad åtgärd.

Denna optimeringsprocess baseras på tidigare användarbeteende, kundinsikter och bästa CRO-praxis.

Den grundläggande processen följer dessa steg:

 • Undersök din publik
 • Optimering
 • A/B testning
 • Mätning
 • Pågående justeringar

Undersök din publik

Du behöver undersöka din publik och gräva i tidigare kundbeteendeanalyser för att förstå vad dina användare är intresserade av, vad de kämpar med och hur de interagerar med ditt varumärke.

Optimering

Använd dessa nya insikter för att optimera dina kampanjer eller webbsidor för konverteringar.

Dessa kan inkludera att skriva mer övertygande webbtext, lägga till lockande uppmaningar, designa om din webbplats för bättre användarupplevelse (UX) eller ta bort flaskhalsar från din försäljningstratt.

A/B testning

De flesta CRO-ändringar är inte klara. Du kommer att vilja mäta dina justeringar mot olika komponenter för att se vilka som verkligen flyttar nålen.

Du kan till exempel testa en uppmaning (CTA) jämfört med en annan för att se vilken som ger bäst resultat (dvs. har högre konverteringsfrekvens).

Det kan vara frestande att hoppa över det här steget, men gör det inte – det kan leda till falska positiva resultat.

Låt oss säga att du till exempel ändrade din CTA som vi just beskrev, men du ändrade också dina produktbeskrivningar. Vilken tillskriver du din försäljningsökning? A/B-testning låter dig veta.

Mätning

Använd analysprogram (som Google Analytics) för att mäta framgången för dina kampanjer.

Skapa mål för att spåra konverteringar och beräkna sedan din konverteringsfrekvens genom att jämföra detta med dina totala trafiksiffror.

Pågående justeringar

Övervaka din analys för att spåra framgången (eller misslyckandet) för dina kampanjer eller webbsidor. Gör justeringar efter behov för att förbättra din konverteringsfrekvens.

SEO är en strategi för att förbättra din webbplats synlighet i sökmotorresultat, dvs. på Google. Med SEO kan du öka din online-närvaro och nå ut till potentiella kunder när de söker efter produkter eller tjänster som du erbjuder.

Komponenter av lyckad optimering av konverteringsfrekvens

CRO är en omfattande process som involverar olika komponenter, från designen av din målsida till de kontaktformulär du använder.

En framgångsrik CRO-kampanj kräver en djupgående analys av din målgrupp, flera tester för att mäta prestanda och pågående optimering för att säkerställa maximala resultat.

Det finns ett obegränsat antal saker du kan experimentera med för att optimera din konverteringsfrekvens. Ändå, under hela denna process, kommer du sannolikt att ta upp några kärnelement, oavsett bransch:

 • Design
 • Webbplatsens hastighet
 • Copy
 • Uppmaning (Call-To-Action)
 • Navigering
 • Kontaktformulär

Design

Hur din webbplats och målsidor ser ut spelar en viktig roll i CRO, dvs. optimeringen av konverteringsfrekvensen. En estetiskt tilltalande och lättnavigerad design kommer att förbättra användbarheten och göra det lättare för användare att konvertera.

När du designar dina målsidor, arbeta med en webbdesigner som förstår CRO och hur användare vanligtvis navigerar på en webbplats.

Din webbplats ska vara responsiv och tillgänglig, vilket gör det enkelt för besökare att hitta vad de vill ha. Dina typsnitt och interaktiva menyer ska vara lättlästa för alla.

Webbplatsens hastighet

Snabb laddning av webbplatser är en viktig del av både SEO och CRO. Ju längre tid det tar för din webbplats att laddas, desto mer sannolikt kommer användare att hoppa av och gå någon annanstans. Därmed löper din hemsida risk att ha lägre konverteringsfrekvens.

Helst bör din webbplats laddas på under tre sekunder på både stationära och mobila enheter. Minska bildfilstorlekar och ta bort långsamt laddade webbplatselement för att säkerställa snabb laddningstid. Bara detta kan öka konverteringarna till din webbplats.

Copy

Webbkopia hänvisar till de ord som användare läser på din webbplats och målsidor. Skickliga copywriters kan skapa kopior som talar till din målgrupps unika behov. Det räcker inte att bara skriva ”av manschetten” och hoppas på det och att konverteringsfrekvensen kommer öka.

Detta är ytterligare en plats där publikforskning kommer in i bilden. Om du vet vad din publik kämpar med och vilka lösningar de letar efter, kommer du att kunna kommunicera värdet av ditt erbjudande.

I slutändan försöker du övertyga användarna om att din tjänst eller produkt är den bästa lösningen för deras behov.

Uppmaning (Call-To-Action)

En uppmaning är en ofta kort, koncis uppmaning till användare att vidta någon form av åtgärd på din webbplats. De vanligaste fraserna är saker som ”Kontakta oss”, ”Köp nu” och ”Arbeta med oss”. Du kan dock vara så kreativ som du vill så länge du ber besökaren att utföra en åtgärd.

Om du till exempel vet att din publik är intresserad av ett visst erbjudande kan din uppmaning vara mer uppenbar, som ”Köp A här” eller ”Ladda ner B nu”.

En bästa praxis är att göra det uppenbart vad användarna får när de klickar på en länk eller skickar in sin information. Konverteringsfrekvens och CTA är direkt kopplade som betyder att när du har bra CTA så kommer din konverteringsfrekvens att öka.

Navigering

Din webbplats struktur bör byggas med det primära målet att göra din webbplats lätt för användare att navigera. Du bör ha en logisk layout av var dina sidor finns på din webbplats och hur de interagerar med varandra.

De flesta webbplatser antar en hierarkisk webbplatsstruktur, med de viktigaste sidorna i huvudmenyn och undersidor i rullgardinsmenyn. Helst bör dina webbsidor inte ”begravas” mer än tre klick bort från startsidan. Du ska göra det snabbt och enkelt för dina användare att konvertera och därmed positivt påverka hemsidans konverteringsfrekvens.

Tänk på hur en typisk användare kan navigera på din webbplats. Ännu bättre, titta på en detaljerad innehållsrapport för din webbplats för att se hur användare färdas från en sida till en annan.

Det här kan se ut ungefär så här:

 1. Hem.
 2. Tjänster sida.
 3. Enskild servicesida.
 4. Kontaktsida.
 5. Måluppfyllelse (formulärfyllning).

Eller, för en webbshop:

 1. Hem.
 2. Produktsida.
 3. Produktkategorisida.
 4. Enskild produktsida.
 5. Lägg till i kundvagn.
 6. Varukorg kassan.
 7. Tacksida.

Sammantaget är att skapa en webbplats som är lätt att navigera nyckeln till för att öka konverteringar, bygga upp kundernas förtroende och förbättra kundlojaliteten över tid.

Kontaktformulär

Kontaktformulär är det mest populära verktyget som webbplatsägare använder för att samla in användarinformation, särskilt för tjänste- och byråwebbplatser. E-handelswebbplatser, å andra sidan, kan ha individuella produktsidor och en typisk kundvagnsfunktion.

Dina kontaktformulär ska vara funktionella och lätta att använda. Med detta menar vi att användare enkelt ska kunna lämna in sin information. Dessa formulär ska samlas in på din webbplats för att säkerställa snabb uppföljning. Med bra konktaktformulär kan du förvänta dig att din konverteringsfrekvens ökar.

Här är några bästa metoder för CRO för att använda kontaktformulär:

 • Ju färre fält, desto bättre (vanligtvis). Åtminstone bör du samla in information som gör att du kan följa upp potentiella kunder omgående. Om du vill kvalificera dina potentiella kunder bättre kan du lägga till ytterligare fält, som industri eller budget.
 • Design spelar roll. Snygga former är vanligtvis lika med en bättre användarupplevelse. Gör din text lättläst, använd konsekvent stil och se till att skicka in-knappen är klickbar.
 • Tänk på kundernas integritet. Med införandet av GDPR och andra konsumentskyddslagar har det blivit allt viktigare att låta användarna veta hur deras information kommer att samlas in och användas. Du bör alltid inkludera en ansvarsfriskrivning som anger vad användare prenumererar på, hur du kommer i kontakt med dem och om de kan avsluta prenumerationen när som helst.

Hur du mäter konverteringsfrekvens

Flera kvantitativa verktyg låter dig samla in data för att spåra konverteringar på din webbplats. Dessa inkluderar allmänna analysverktyg som Google Analytics, webbplatsvärmekartverktyg som Hotjar, verktyg för försäljningstratt och analysverktyg för kontaktformulär.

I princip alla verktyg som låter dig:

 1. Spåra konverteringar eller slutförda mål.
 2. Se webbplatstrafikdata (som kan användas för att beräkna dina konverteringsfrekvenser).

Genom att mäta din konverteringsfrekvens får du information om hur din webbplats har presterat tidigare och hur den fungerar nu.

Sedan kan du använda en mängd olika CRO-taktiker för att generera ännu fler leads, kunder och intäkter för ditt företag.

Fungerar verkligen ovanstående tips för optimering av konverteringsfrekvens?

CRO bästa praxis är, per definition, praxis som har fungerat för företag tidigare. Det betyder att de snabba CRO-”hackena” inte nödvändigtvis gäller för ditt företag, och de kan inte heller vara relevanta för företag i modern tid.

Med detta i åtanke bör företag vara försiktiga med att anta alla CRO bästa praxis utan korrekt mätning och en djupgående förståelse för sin målgrupp.

Till exempel är det vanligt att tro att några enkla justeringar är allt som krävs för att förbättra konverteringar. Dessa ”tips” inkluderar ofta:

 1. A/B-testa rubriker.
 2. Ändra färgen på CTA:er.
 3. Inkludera kontaktformulär på varje sida.
 4. Lägg alltid till kundrekommendationer.
 5. Erbjud rabatter.

Bara för att något fungerade för ett företag betyder det inte att det kommer att fungera för ditt.

Det bästa är att fokusera på vad som fungerar med just din målgrupp och sedan använda din egen kreativitet för att göra justeringar som kommer att förbättra dina konverteringsfrekvenser över tid.

Hur du förbättrar din konverteringsfrekvens

Vid det här laget borde det vara klart: CRO är beroende av att noggrant övervaka dina kunder, spåra deras beteende och hur de interagerar med din webbplats och jämföra den informationen över tid.

Och även om det finns tillgängliga verktyg för att mäta trafik, engagemang och måluppfyllelser, fungerar ingen enskild CRO-strategi för varje webbplats.

Nej, vad som fungerar för din webbplats beror helt på din målgrupp, vad du marknadsför och användarupplevelser.

Till exempel skulle du inte förvänta dig att en målgrupp av män i övre medelklassen som köper lyxsedaner skulle bete sig som tonårsflickor som letar efter huvtröjor.

Så vad som fungerar för den första publiken kanske inte har någon inverkan på den andra, och vice versa.

Men jag lovar dig detta: Om du finjusterar ditt användarupplevelse, implementerar A/B-tester, förbättrar din webbplatscopy och experimenterar med CTA. Så småningom kommer du att hitta den konverteringsformel du behöver.

Vill du också förbättra din online närvaro och skaffa fler kunder ?

Kontakta oss så hjälper vi dig !

Kostnadsfri site audit – analys av din hemsida

Vänligen fyll i namnet på hemsidan som du vill att vi analyserar kostnadsfritt, samt e-post för leverans av rapporten.