Vad är SEO – sökmotoroptimering?

seo sökmotoroptimering

SEO står för Search Engine Optimization och hjälper sökmotorer att förstå innehållet på din webbplats och koppla det till användarna genom att leverera relevanta, värdefulla resultat baserat på deras sökfrågor.

Målet med SEO är att rankas på första sidan av sökmotorresultatsidor (SERP) för de mest relevanta och värdefulla sökorden för din målgrupp, vilket leder till kvalificerad trafik till din webbplats.

SEO anses vara en digital marknadsföringspraxis och kan tillämpas på vilken webbplats som helst. Det hjälper till att förbättra en webbplatss synlighet på sökmotorer som Google och Microsoft Bing. Oavsett om din webbplats marknadsför produkter, erbjuder tjänster eller delar expertkunskap om ett specifikt ämne, kan SEO hjälpa till att driva trafik och öka synlighet online.

Ju bättre synlighet dina sidor har i sökresultaten, desto mer sannolikt är det att du blir hittad och besökt.

Den här introduktionsguiden kommer att förklara mer detaljerat vad SEO är och vad det innebär under 2025.

Tekniken utvecklas ständigt, vilket gör att webbplatser – och hur de är uppbyggda – utvecklas. Det gör också enheterna vi använder för att komma åt sökmotorer.

En webbsökning kan röstaktiveras och ett klick kan vara ett tryck på en mobiltelefonskärm. Även resultaten vi ser från vår valda sökmotor kan sammanfattas av artificiell intelligens (AI).

Vi kommer att förklara alla dessa olika aspekter av SEO samt tillhandahålla resurser för ditt fortsatta lärande.

Innehållsförteckning

Hur skiljer sig SEO från SEM och PPC?

SEM och PPC är två andra vanliga termer som du ofta kommer att läsa om och höra i samtal som är kopplade till digital marknadsföring.

Det kan också vara till hjälp att skilja vad SEO är från vad det inte är.

Här kommer vi att förklara skillnaden i terminologier, vad dessa förkortningar betyder och hur de sträcker sig till olika discipliner.

SEO vs. SEM

SEM står för sökmotormarknadsföring – eller, som det är mer allmänt känt, sökmarknadsföring.

Sökmarknadsföring är en typ av digital marknadsföring. Det är en samlingsterm för kombinationen av SEO- och PPC-aktiviteter (pay-per-click, t.ex. Google Ads) som driver trafik via organisk sökning respektive betald sökning.

Så hur skiljer sig SEO och SEM åt? Tekniskt sett är de inte olika – SEO är helt enkelt hälften av SEM:

  • SEO: Generera organiska resultatklick från sökmotorer.
  • SEM: Genererar organiska och betalda resultatklick från sökmotorer.
  • PPC: Få betalda resultatklick från sökmotorer.

Här är det bästa sättet att tänka på SEM, SEO och PPC:

Föreställ dig att SEM är ett mynt. SEO är en sida av det myntet. PPC är på baksidan.

SEO vs. PPC

PPC står för pay-per-click – en typ av digital marknadsföring där annonsörer debiteras när en av deras annonser klickas på.

Annonsörer lägger bud på specifika sökord eller fraser som de vill att deras annonser ska visas för i sökmotorns resultat.

När en användare söker efter ett av dessa sökord eller fraser, kommer annonsörens annons (betald annons) att visas bland de bästa resultaten.

Så igen, om vi tänker på sökmarknadsföring som ett mynt, är SEO och PPC två sidor av samma mynt:

  • Med PPC betalar annonsören när en sökanvändare klickar på sin betalda annons.
  • Med SEO har sökresultatlistan inte betalats direkt, även om SEO säljs som en tjänst och processen att optimera sidor och webbplatser tar tid och investeringar, så det är viktigt att förstå att organisk sökning inte är ”gratis”.

Vissa människor har diskuterat ”SEO vs. PPC” – vilken kanal som är mer värdefull eller har en bättre avkastning på investeringen (ROI). SEO och PPC är dock kompletterande digitala marknadsföringskanaler. Helst ska du alltid välja båda (så länge din budget tillåter det).

Som vi nämnde tidigare används termerna SEM och PPC inom branschen omväxlande. Det är dock inte fallet här på SEO Inc. Sweden.

När vi nämner ”SEM” kommer det att bero på att vi syftar på både SEO (organisk sökning) och PPC (betald sökning).

3. Granska innehållet för aktualitet och relevans

I SEO-utrymmet finns det en stark dragning mot vintergrönt innehåll på grund av dess löfte om långvarig organisk trafik.

Även om vintergrönt innehåll har sin plats, gör det ibland en otjänst för nya webbplatsbesökare om det inte uppdateras och underhålls regelbundet.

Till exempel kan en tidigare publicerad sida ”Bästa metoder för marknadsföring i sociala medier” ha inkluderat relevant statistik från 2023, men nya besökare letar sannolikt efter mer aktuell information, uppdaterade exempel och aktuella källor.

Därför bör revision och uppdatering av befintligt innehåll vara en pågående praxis inom kundcentrerad SEO. Detta gör att man kan identifiera föråldrad information, länka till nyare källor, lägga till information som är relevant och ge mer värde till potentiella kunder.

Här är några saker att titta efter när du uppdaterar gammalt innehåll:

  • Är informationen fortfarande korrekt och relevant för dagens publik?
  • Finns det föråldrad statistik, artiklar eller referenser som behöver uppdateras?
  • Fungerar alla interna och externa länkar fortfarande? Pekar de på de bästa källorna?
  • Har sökavsikten ändrats? Stämmer innehållet fortfarande med användarnas förväntningar?
  • Finns det nya insikter, fallstudier eller exempel som skulle kunna förbättra innehållet?
  • Finns det möjligheter att förbättra formateringen och läsbarheten (t.ex. lägga till bilder, videor eller punktpunkter)?
  • Återspeglar innehållet de senaste branschriktlinjerna och/eller teknikuppdateringarna?
  • Finns det möjligheter att utöka eller konsolidera innehåll för bättre tydlighet?
  • Är metadata fortfarande optimerad för att generera klick i sökresultaten?

Jag rekommenderar starkt att gå igenom dessa frågor som en checklista, åtminstone varje kvartal.

Detta kommer inte bara att låta dig fånga missade SEO-möjligheter (när det gäller innehållslängd, metadatauppdateringar etc.), utan det kommer också att säkerställa att ditt innehåll fortfarande är relevant och värdefullt för inkommande besökare.

Varför är SEO viktigt?

SEO är en kritisk marknadsföringskanal.

Med en sådan otrolig publikräckvidd är det ingen överraskning att den globala SEO-branschen i sin tur förväntas nå svindlande 122,11 miljarder dollar år 2028.

SEO driver verkliga affärsresultat för varumärken, företag och organisationer av alla storlekar. Detta beror på att sökningen, eller sökanvändargränssnittet (oavsett om det är ett maskinskrivet, röstat eller bildfrågeformat) har blivit en andra natur för internetanvändare över hela världen, som det primära sättet att komma åt den sökta informationen, inom havet av miljarder webbsidor (4,3 miljarder sidor på den indexerade webben, i september 2024).

Närhelst människor vill åka någonstans, göra något, hitta information, efterforska eller köpa en produkt/tjänst – börjar deras resa vanligtvis med en sökning.

Vad allt detta betyder är att en förbättring av din synlighet och ranking högre i sökresultaten än dina konkurrenter kan påverka din resultat på ett positivt sätt,

SEO är också otroligt viktigt eftersom sökmotorernas resultatsidor (eller SERP) är superkonkurrenskraftiga – fyllda med sökfunktioner (och PPC-annonser). SERP-funktioner inkluderar:

En annan anledning till att SEO är avgörande för varumärken och företag: till skillnad från andra marknadsföringskanaler är bra SEO-arbete hållbart. När en betald kampanj avslutas, slutar trafiken också. Trafik från trafik från sociala medier är i bästa fall opålitlig – och en bråkdel av vad den en gång var.

SEO är grunden för holistisk marknadsföring, där allt ditt företag gör har betydelse. När du förstår vad dina användare vill ha kan du implementera den kunskapen i dina:

  • Kampanjer (betalda och ekologiska).
  • Webbplatsens innehåll.
  • Egenskaper för sociala medier.

Organisk sökning är en kanal som driver den trafik du behöver för att uppnå viktiga affärsmål (t.ex. konverteringar, besök, försäljning). Det bygger också förtroende – en webbplats som rankas bra anses allmänt vara auktoritativ eller pålitlig, vilket är nyckelelement som Google vill belöna med bättre ranking.

Typer av SEO och specialiseringar

Föreställ dig SEO som ett idrottslag. För att vinna behöver du ett starkt anfall och försvar. Men du behöver också fans (en publik).

Tänk på teknisk optimering som ditt försvar, innehållsoptimering som ditt brott och optimering utanför webbplatsen som sätt att attrahera, engagera och behålla en lojal fanbas:

  • Teknisk SEO: Optimera de tekniska aspekterna av en webbplats.
  • On page SEO: Optimera innehållet på en webbplats för användare och sökmotorer.
  • Off page SEO: Skapa varumärkestillgångar (t.ex. människor, varumärken, värderingar, vision, slogans, slagord, färger) och göra saker som i slutändan kommer att öka varumärkesmedvetenheten och erkännandet (d.v.s. demonstrera och växa dess expertis, auktoritet och pålitlighet) och generera efterfrågan.

Du har 100% kontroll över innehåll och tekniska optimeringar. Det är inte alltid sant med off-site (du kan inte styra länkar från andra webbplatser eller om plattformar du litar på slutar stängas ner eller göra en stor förändring), men dessa aktiviteter är fortfarande en viktig del av denna SEO-treenighet av framgång.

Teknisk optimering (teknisk SEO)

Att optimera de tekniska delarna av en webbplats är avgörande och grundläggande för SEO framgång.

Allt börjar med arkitektur – att skapa en webbplats som kan genomsökas och indexeras av sökmotorer.

Du vill göra det enkelt för sökmotorer att upptäcka och komma åt allt innehåll på dina sidor (t.ex. text, bilder, videor). Nyckeltekniska element inkluderar URL-struktur, navigering och intern länkning.

Användarupplevelse är en annan viktig del av teknisk optimering. Sökmotorer betonar vikten av sidor som laddas snabbt och ger en bra sidupplevelse. Element som Core Web Vitals, mobilvänlighet och användbarhet, HTTPS och undvikande av påträngande mellansidesannonser är alla viktiga i teknisk SEO.

Ett annat område för teknisk optimering är strukturerad data (a.k.a. schema). Att lägga till den här koden på din webbplats kan hjälpa sökmotorer att bättre förstå ditt innehåll och förbättra ditt utseende i sökresultaten.

Dessutom spelar webbhotell, CMS (innehållshanteringssystem) och webbplatssäkerhet en roll i SEO.

Innehållsoptimering (On page SEO)

I SEO måste ditt innehåll optimeras för två primära målgrupper: människor och sökmotorer. Detta innebär att optimera innehållet som din publik kommer att se (vad som faktiskt finns på sidan) samt vad sökmotorer kommer att se (koden).

Målet är alltid att publicera användbart innehåll av hög kvalitet. Du kan göra detta genom en kombination av att förstå din publiks önskemål och behov, data och Googles vägledning.

När du optimerar innehåll för människor bör du se till att:

  • Täcker relevanta ämnen som du har erfarenhet eller expertis med.
  • Innehåller nyckelord som folk skulle använda för att hitta innehållet.
  • Är unik eller original.
  • Är välskriven och fri från grammatiska och stavfel.
  • Är uppdaterad, innehåller korrekt information.
  • Inkluderar multimedia (t.ex. bilder, videor).
  • Är bättre än dina SERP-konkurrenter.
  • Är läsbar – strukturerad för att göra det enkelt för människor att förstå informationen du delar (tänk: underrubriker, styckelängd, använd fetstil/kursiv stil, ordnade/oordnade listor, läsnivå, etc.).

För sökmotorer är några viktiga innehållselement att optimera för:

  • Titeltaggar
  • Metabeskrivning
  • Rubriktaggar (H1-H6)
  • Bild alt text
  • Öppna grafmetadata

Generativ motoroptimering (GEO) är en framväxande specialitet inom innehållsoptimering. GEO handlar om att optimera ditt innehåll för synlighet i AI-drivna sökmotorer (eller svarsmotorer) inklusive Googles AI Overviews och Gemini, OpenAI:s ChatGPT och SearchGPT, Microsoft Copilot och Perplexity.

Varumärkes- och auktoritetsbyggande (off page SEO)

Flera aktiviteter kanske inte är ”SEO” i strikt bemärkelse men kan inte desto mindre anpassa sig till och bidra indirekt till SEO framgång.

Länkbyggande (processen att skaffa länkar till en webbplats) är den aktivitet som mest förknippas med off-site SEO. Det kan finnas stora fördelar (t.ex. rankningar, trafik) med att få ett varierat antal länkar som pekar på din webbplats från relevanta, auktoritativa, pålitliga webbplatser.

Länkkvalitet slår länkkvantitet. En stor mängd kvalitetslänkar är målet.

Hur får man de länkarna? Det finns en mängd olika metoder för marknadsföring av webbplatser som samverkar med SEO-insatser. Dessa inkluderar:

  • Varumärkesbyggande och varumärkesmarknadsföring: Tekniker utformade för att öka igenkänning och rykte.
    PR: PR-tekniker utformade för att tjäna redaktionellt givna länkar.
  • Innehållsmarknadsföring: Några populära former inkluderar att skapa videor, e-böcker, forskningsstudier, podcasts (eller vara gäst i andra poddsändningar) och gästinlägg (eller gästbloggar).
  • Marknadsföring och optimering av sociala medier: Gör anspråk på ditt varumärkes grepp på alla relevanta plattformar, optimera det fullt ut och dela relevant innehåll.
  • Listhantering: Anspråk på, verifiera och optimera informationen på alla plattformar där information om ditt företag eller webbplats kan listas och hittas av sökare (t.ex. kataloger, recensionswebbplatser, wikis).
  • Betyg och recensioner: Få dem, övervaka dem och svara på dem.

I allmänhet, när du talar om off-site, talar du om aktiviteter som inte direkt kommer att påverka din förmåga att rangordna rent tekniskt.

Men återigen, allt ditt varumärke gör spelar roll. Du vill att ditt varumärke ska hittas var som helst där folk söker efter dig.

SEO-specialiteter

Sökmotoroptimering har också några undergenrer. Vart och ett av dessa specialområden skiljer sig från ”vanlig SEO” på sitt eget sätt, vilket i allmänhet kräver ytterligare taktik och presenterar olika utmaningar.

Fem sådana SEO-specialiteter inkluderar:

  • E-handel SEO: Ytterligare SEO-element inkluderar optimering av kategorisidor, produktsidor, facetterad navigering, interna länkstrukturer, produktbilder, produktrecensioner, schema och mer.
  • Enterprise SEO: Detta är SEO i massiv skala. Vanligtvis innebär detta att man hanterar en webbplats (eller flera webbplatser/varumärken) med 1 miljon+ sidor – eller så kan det baseras på storleken på organisationen (vanligtvis de som tjänar miljoner eller miljarder i intäkter per år). Att bedriva företag innebär vanligtvis förseningar för att försöka få SEO-ändringar implementerade av utvecklarteamet, såväl som involvering av flera intressenter.
  • Internationell SEO: Detta är global SEO för internationella företag – gör SEO för multiregionala eller flerspråkiga webbplatser – och optimerar för internationella sökmotorer som Baidu eller Naver.
  • Lokal SEO: Här är målet att optimera webbplatser för synlighet i lokala organiska sökmotorresultat genom att bland annat hantera och få recensioner och företagslistor.
  • Nyheter SEO: Med nyheter är hastigheten av yttersta vikt – särskilt se till att du kommer in i Googles index så snabbt som möjligt och visas på platser som Google Discover, Googles Top Stories och Google News. Det finns ett behov av att förstå bästa praxis för betalväggar, sektionssidor, nyhetsspecifik strukturerad data och mer.

Hur fungerar SEO?

Som helhet fungerar SEO verkligen genom en kombination av:

  • Människor: Den person eller team som ansvarar för att göra eller se till att det strategiska, taktiska och operativa SEO-arbetet slutförs.
  • Processer: De åtgärder som vidtas för att göra arbetet mer effektivt.
  • Teknik: De plattformar och verktyg som används.
  • Aktiviteter: Slutprodukten, eller output.

Många andra saker påverkar hur SEO fungerar. Det som följer är en överblick över de viktigaste kunskaps- och processelementen på hög nivå.

Sex kritiska områden, i kombination, får SEO att fungera:

1. Förstå hur sökmotorer fungerar

Om du vill att folk ska hitta ditt företag via sökning – på vilken plattform som helst – måste du förstå de tekniska processerna bakom hur motorn fungerar – och sedan se till att du ger alla rätt ”signaler” för att påverka den synligheten.

När man talar om traditionella sökmotorer på nätet som Google finns det fyra separata steg i sökningen:

  • Genomsökning: Sökmotorer använder sökrobotar för att upptäcka sidor på webben genom att följa länkar och använda webbplatskartor.
  • Rendering: Sökmotorer genererar hur sidan kommer att se ut med HTML, JavaScript och CSS-information.
  • Indexering: Sökmotorer analyserar innehållet och metadata på de sidor de har upptäckt och lägger till dem i en databas (även om det inte finns någon garanti för att varje sida på din webbplats kommer att indexeras).
  • Rankning: Komplexa algoritmer tittar på en mängd olika signaler för att avgöra om en sida är relevant och av tillräckligt hög kvalitet för att visas när sökare anger en sökfråga.

Men att optimera för Google-sökning skiljer sig från att optimera för sökning på andra plattformar som YouTube eller Amazon.

Låt oss ta Facebook, till exempel, där faktorer som engagemang (gilla-markeringar, kommentarer, delningar etc.) och vem människor är kopplade till spelar roll. Sedan, på Twitter, är signaler som aktualitet, interaktioner eller författarens trovärdighet viktiga.

Och ytterligare komplicerar saker: sökmotorer har lagt till maskininlärningselement för att visa innehåll – vilket gör det ännu svårare att säga ”detta” eller ”det” resulterade i bättre eller sämre prestanda.

2. Forska

Forskning är en viktig del av SEO. Några former av forskning som kommer att förbättra SEO-prestanda inkluderar:

  • Målgruppsundersökning: Det är viktigt att förstå din målgrupp eller marknad. Vilka är de (dvs. deras demografi och psykografi)? Vilka är deras smärtpunkter? Vilka frågor har de som du kan svara på?
  • Sökordsforskning: Den här processen hjälper dig att identifiera och införliva relevanta och värdefulla söktermer som människor använder på dina sidor – och förstå hur stor efterfrågan och konkurrens det finns att ranka för dessa sökord.
  • Konkurrentforskning: Vad gör dina konkurrenter? Vilka är deras styrkor och svagheter? Vilka typer av innehåll publicerar de?
  • Varumärkes-/företags-/klientforskning: Vilka är deras mål – och hur kan SEO hjälpa dem att uppnå dessa mål?
  • Webbplatsundersökningar: En mängd olika SEO-revisioner kan avslöja möjligheter och problem på en webbplats som hindrar framgång i organisk sökning. Några revisioner att överväga: teknisk SEO, innehåll, länkprofil och E-E-A-T.
  • SERP-analys: Detta hjälper dig att förstå sökavsikten för en given sökning (t.ex. om den är kommersiell, transaktionell, informativ eller navigerande) och skapar innehåll som är mer benägna att få ranking eller synlighet.

3. Planering

En SEO-strategi är din långsiktiga handlingsplan. Du måste sätta upp mål – och en plan för hur du ska nå dem. Se din SEO-strategi som en färdplan. Vägen du tar kommer sannolikt att förändras och utvecklas med tiden – men destinationen bör förbli tydlig och oförändrad.

Din SEO-plan kan innehålla saker som:

  • Sätt upp mål (t.ex. OKR, SMART)
  • Sätta förväntningar (d.v.s. tidslinjer/milstolpar).
  • Definiera och anpassa meningsfulla KPI:er och mätvärden.
  • Besluta hur projekt ska skapas och implementeras (internt, externt eller en mix).
  • Samordna och kommunicera med viktiga intressenter.
  • Att välja och implementera verktyg/teknik.
  • Anställa, utbilda och strukturera ett team.
  • Att sätta en budget.
  • Mätning och resultatrapportering.
  • Dokumentera strategi och process.

4. Skapa och implementera

När all forskning är gjord är det dags att omsätta idéer till handling. Det betyder:

  • Skapa nytt innehåll: Ge ditt innehållsteam råd om vilket innehåll som behöver skapas.
  • Rekommendera eller implementera ändringar eller förbättringar av befintliga sidor: Detta kan inkludera uppdatering och förbättring av innehållet, lägga till interna länkar, införliva sökord/ämnen/enheter eller identifiera andra sätt att optimera det ytterligare.
  • Ta bort gammalt, föråldrat eller lågkvalitativt innehåll: Detta är allt innehåll som inte rankas bra, driver konverteringstrafik eller hjälper dig att uppnå dina SEO-mål.

5. Övervakning och underhåll

Du måste veta när något går fel eller går sönder på din webbplats. Övervakning är avgörande.

Du måste veta om trafiken sjunker till en kritisk sida, sidor blir långsamma, svarar inte eller faller ur indexet, hela din webbplats går offline, länkar går sönder eller andra potentiella katastrofala problem.

6. Analysera, bedöma och rapportera om prestationer

Om du inte mäter SEO kan du inte förbättra den. För att fatta datadrivna beslut om SEO måste du använda:

  • Webbplatsanalys: Ställ in och använd verktyg (minst gratis verktyg som Google Analytics, Google Search Console och Bing Webmaster Tools) för att samla in resultatdata.
  • Verktyg och plattformar: Det finns många ”allt-i-ett”-plattformar (eller sviter) som erbjuder flera verktyg, men du kan också välja att endast använda utvalda SEO-verktyg för att spåra prestanda för specifika uppgifter. Eller, om du har resurserna och inget av verktygen på marknaden gör exakt vad du vill, kan du göra dina egna verktyg.

När du har samlat in uppgifterna måste du rapportera om framstegen. Du kan skapa rapporter med programvara eller manuellt.

Resultatrapportering bör berätta en historia och göras med meningsfulla tidsintervall, vanligtvis jämfört med tidigare rapportperioder (t.ex. år över år). Detta beror på typen av webbplats (vanligtvis kommer detta att vara månadsvis, kvartalsvis eller något annat intervall).

SEO pågår

SEO tar aldrig slut.

Sökmotorer, användarbeteende och dina konkurrenter förändras hela tiden. Webbplatser förändras och flyttas (och går sönder) med tiden. Innehållet blir gammalt.

Dina processer bör förbättras och bli mer effektiva.

Hur SEO utvecklas

SEO utvecklas ständigt på ett antal olika sätt, kanske viktigast av allt eftersom det är en tjänst och en praxis som används vid ytan av hur människor interagerar med information på webben.

Det som är viktigast med detta är att se webben och sökmotorerna i samhällets bredare sammanhang.

Bibliotek har till exempel funnits i tusentals år. Det finns både dokumentära och arkeologiska uppgifter från så långt tillbaka som på 700-talet f.Kr. av existensen av dessa platser för att hysa kulturernas samlade visdom.

I det här sammanhanget är webben (som ett informationsförråd och registrering av dank memes) fortfarande i sin linda. Faktum är att Google som sökmotor bara har funnits sedan september 1998.

Webben, och sätten vi söker och hämtar det vi vill ha från den, är nya i sammanhanget av mänskligt minne och beteende.

Vi får tillgång till sökmotorer genom tekniska enheter som datorer, mobiltelefoner och hemassistenter. I takt med att tekniken utvecklas, så gör också vårt beteende i hur vi använder och tillämpar det.

Detta har konsekvenser för hur sökmotorer utvecklar sina produktegenskaper och utseende, vilket i sin tur innebär adaptiva förändringar för vad som utgör SEO.

Här är några av de viktigaste sätten som SEO utvecklas på:

Att anpassa sig till tekniken

Vi har nämnt att teknisk SEO är en av huvudtyperna (eller fokusen) inom SEO. Under det senaste decenniet har betydande förändringar skett inom tekniken, vilket flyttat fokus för SEO-arbetet till att inkludera uppgifter och taktik som inte ens fanns för ett decennium sedan.

  • AI-drivna sökresultat: Just i år har betydande förändringar i hur AI driver vissa sökresultat och hur ofta sådana resultat visas hänt särskilt för Google, med AI-översikter och Bings generativa sökresultat.
  • Mobile-first indexing: För ett decennium sedan var SEO-branschen ständigt upptagen av att fokusera på att göra webbplatser som var optimerade för att fungera bra på mobiltelefoner, så att de skulle dyka upp i sökmotorer när de användes på en mobiltelefon. År 2021 skedde 63 % av Googles sökningar i USA på en mobiltelefon, och Googles index förespråkar nu en webbplatss mobila prestanda som sin ledande indikator (slutförd 2023).
  • Hastighet och användarupplevelse: I takt med att enhetens användning och kapacitet förbättras, förbättras även WiFis kapacitet när det gäller hastighet och penetration – och sedan våra beteenden och förväntningar på tjänster vi konsumerar. Om vi ​​tänker på vad som kändes normalt för ett decennium sedan, när vi använder en mobiltelefon, till exempel, tenderar vi att bli väldigt frustrerade som konsumenter när vi upplever något liknande de långsamma sidorna med saknat innehåll från noughties.

Inom de tre specifika områdena av snabba förändringar ovan måste SEO-praxis matcha takten, eller misslyckas. Inom vart och ett av dessa tre områden finns det en mängd komponentändringar, funktioner och teknologier som vi nu betraktar som en vardaglig del av SEO.

Att anpassa sig till samhället

Medan teknik och hur vi använder den i vardagen också är en del av samhällsförändringar, finns det ytterligare överväganden i hur samhället förändras utanför tekniken som också kräver SEO-hänsyn och strategisk förändring och utveckling.

  • Makroekonomi: Lokala och globala ekonomiska recessioner, krigskonflikter och hungersnöd har betydande effekter på stora företag, leveranskedjor, räntor, tillgång på krediter och konsumenternas inkomster och utgifter. Alla dessa kan ha både direkta och indirekta effekter på mänskligt beteende som kräver strategiska förändringar i marknadsföringen. SEO är en marknadsföringsdisciplin och måste anpassa sig strategiskt när ekonomiska förhållanden är svåra och förändras.
  • Covid-pandemin: Covid-pandemin, kanske den första globala pandemin i en tid av internet och sökmotorer, såg en hård och snabb förändring i konsumentbeteende driven av folkhälsomandat över hela världen. Så många företag upplevde snabba förändringar som ett resultat av covid-pandemin, vilket krävde betydande förändringar av marknadsföringsstrategier online och offline i en takt som aldrig tidigare skådats.

SEO har stått i centrum de senaste åren då både teknik och samhälle har utvecklats på grund av framsteg och innovation samt av reaktiva skäl som svar på utmaningar.

  • Som marknadsföringsdisciplin och praxis utvecklas SEO i takt med att vårt samhälle och vår teknik utvecklas.
  • Som ett karriärval är SEO ett pågående tillväxtområde.

SEO som tjänst

SEO-marknaden kommer att växa från 75,13 miljarder USD 2023 till 88,91 miljarder USD 2024 med en årlig tillväxttakt på 18,3 %, och når 170 miljarder USD 2028 med en CAGR på 17,6 %, enligt 2024 Research and Markets SEO Services-rapporten.

Det är därför inte konstigt att SEO också är en väletablerad professionell tjänst, med tanke på hur många sökmotorer och sökning är som en aktivitet, kombinerat med mobiltelefonernas kapacitet och det ständigt föränderliga ekonomiska klimatet.

SEO är en marknadsföringsdisciplin och en jobbtitel. Du kan ”göra” SEO såväl som ”vara” en SEO (sökmotoroptimerare).

Det finns otaliga roller och ansvarsområden inom SEO, såväl som många specialiteter som speglar de olika typerna av SEO och de färdigheter och förmågor som krävs.

Att förstå hur man kommer igång med en karriär inom SEO kan vara lite överväldigande till en början. Till skillnad från mer etablerade yrken (t.ex. juridik, redovisning) finns det inte allmänt etablerade och erkända formella högutbildningskurser eller yrkeskvalifikationer. Dessutom finns det många krav på datakunskaper, eftersom mycket av optimeringsövningen kräver att man analyserar prestandastatus och planerar hur och var man ska förbättra sig mot de mätvärden som är viktiga.

Att lära sig en ny disciplin kan verka skrämmande i början, men det finns många sätt att komma igång. Vi har samlat ett antal ytterligare resurser nedan.

Hur man lär sig SEO

Nu när du förstår mer om vad SEO är och hur det fungerar – hur kan du lära dig mer?

Att läsa (eller, om du föredrar det, titta på eller lyssna på) de senaste SEO-nyheterna, forskningen, bästa praxis och annan utveckling bör bli en av dina vanliga vanor, oavsett om det är dagligen, veckovis eller månadsvis. Du bör också satsa på att gå på minst ett eller två evenemang per år.

Sökarnas förväntningar och beteende utvecklas ständigt, vilket innebär att algoritmerna ständigt förändras för att hänga med. Det, i kombination med nya genombrott inom teknik (se inte längre än till den explosiva ökningen av ChatGPT i slutet av 2022 och det plötsliga tillägget av generativ AI till sökresultaten 2023).

Här är några pålitliga resurser och tips som hjälper dig att växa som SEO-proffs.

SEO Inc. Sweden resurser

Du kan läsa intressanta nyheter och artiklar om SEO här på vår hemsida under blogg sektionen, men vi har även skapat specifika sidor som behandlar närmare olika delar inom SEO.

Googles SEO-resurser

  • Google Search Essentials: Google förklarar tekniska krav, skräppostpolicyer och viktiga bästa metoder i den här guiden.
  • SEO-startguide: En översikt över SEO-grunderna, enligt Googles bästa praxis.
  • Riktlinjer för utvärderare av sökkvalitet: Det här dokumentet förklarar hur Google instruerar mänskliga bedömare att utvärdera kvaliteten på sina sökresultat genom att undersöka erfarenhet, expertis, auktoritativitet och pålitlighet hos innehåll och webbplatser.

Utveckla dina SEO-kunskaper

Ett av de bästa sätten att lära sig SEO är att experimentera. Praktisk erfarenhet är ett av de absolut bästa sätten att utveckla dina färdigheter och fördjupa dina SEO-kunskaper.

Bygg dina egna webbplatser – och gör dem om ämnen du brinner för. Prova olika taktiker och tekniker. Se vad som fungerar och vad som inte fungerar.

Utöver det finns det flera andra alternativ (gratis och betalda) för att lära sig SEO:

  • Hemsidor, bloggar och publikationer.
  • Böcker och e-böcker.
  • Videor.
  • Podcasts.
  • Webbseminarier.
  • Konferenser, evenemang och möten.
  • Kurser.
  • Utbildnings- och certifieringsprogram.
  • Grupper (t.ex. sociala medier, Slack).
  • Nyhetsbrev.
  • Följer experter på sociala medier.
  • Forum.

Var bara försiktig. Även om det finns många pålitliga resurser kommer du (eller dina kunder) så småningom att upptäcka föråldrad eller felaktig SEO-information.

Det finns inga ”universella” sanningar eller någon stor hemlighet för SEO. Sanningen är att du måste lägga ner arbetet i alla faser av SEO för att öka din synlighet, klick, trafik, auktoritet, konverteringar, försäljning och intäkter.

Behöver du hjälp med SEO (sökmotoroptimering)?

Kontakta oss för professionell hjälp!

Bild av Mishel Grujicic

Mishel Grujicic

Expert inom SEO (sökmotoroptimering), samt Google Ads och Meta Ads (Facebook och IG). Arbetar även med webbutveckling, content marketing och strategisk marknadsföring.

Dela den här artikel på: